Thursday, April 2, 2009

Minek nevezzelek? - What's in a name?

A névnapozás a családunknak egy olyan kis kuriózuma, amit a helyiek itt Washingtonban mind megirígyelnek tőlünk. És minden alapjuk megvan az irígykedésre. Ki ne örülne egy második születésnapnak az évben, amikor még öregedni sem kell hozzá egy évet? Többen is kérték már, hogy azonosítsuk be a nevüket a magyar névnapnaptár alapján, hogy nekik is lehessen névnapjuk. Igy csináltunk Áron haverjából, Kincaidből, Kincsőt július 24-re, vagy Carsonból Gerzsont február 22-re.
If you haven't heard us brag about our nameday tradition yet, let me fill you in. Given our family's Hungarian origin, we celebrate namedays just like any ordinary Hungarian family. Or Greek, or Swedish, or Finnish, for that matter. Your nameday is just like having a second birthday in the year, without turning a year older. Not bad, is it? In our family, a nameday is a big deal: it's a special day when you get a super yummy surprise breakfast, a dinner of your choice, a cake with one candle (the kids insist on the candle so they have something to blow out after we sing the 'Happy Nameday' song) and of, course, presents.


Azon persze mindenki felkapja a fejét, hogy hivatalos lista szolgál a keresztnévválasztás alapjául. Mert mi van, ha olyan nevet akarunk adni a gyereknek, ami nem szerepel a listán? Például egy fiúnak azt, hogy Kamion. Vagy Porsche. Egy lánynak meg azt, hogy Ariel. Vagy Pocahontas. Nem egyszer hangzott el itteniek szájából, hogy van valami 'fasiszta' jellege ennek az állami keresztnévnyilvántartásnak. Merthogy Amerikában egy szülőnek szíve joga Kamionnak nevezni a fiát. Mit számít, hogy a kutya sem akarná persze Kamionnak hívni a saját gyerekét. De a lehetőség!
Today we are celebrating Aron's nameday. No, we didn't just randomly come up with this date because this Thursday would be too boring without a celebration. There's a Hungarian nameday calendar that lists all first names assigned to a day of the year. Traditionally, this calendar was based on the Catholic calendar of saints, but to make it a fair game, it had to be expanded to include non-saint names as well. New names are added on an ongoing basis to reflect changing preferences in naming kids.




A mai ünnepeltünket mi még a lehetőségek szabad országában is póriasan csak Áronnak kereszteltük. Cserébe viszont április 2-án igazi névnapja van. Reggelire amerikai palacsintával, vacsorára grillezett garnélával, a partihoz pedig hibrid csokis pitével. A hab a tortán az, hogy épp itt az Erzsi és az Andor is (Áron nagyszülei), és bár nem az ajándék, hanem a részvétel a fontos, azért ők hozták Magyarból a legvagányabb ajándékot. Idesüssetek:
The mandatory fare for any celebration that involves Aron includes pancakes with strawberries and whipped cream for breakfast and grilled shrimps for dinner. Plus, he ordered a chocolate chip pie for a cake. However, what made this day extra special for him was the visit of his grandma and grandpa from Hungary. And while it's not the present but the participation that matters, nobody could beat the present that his grandparents came up with. Look:


Related Posts with Thumbnails