Friday, April 24, 2009

Az vagy, amit megeszel - You are what you eat

A minap Áron főzte nekünk a vacsorát. Naná, taco volt a menü. Áron és a darált marhahús a ház két legtávolabbi sarkából is egymásra talál. Általában persze az Áron megy a sült darálthús szaga után, nem fordítva. Ilyenkor én szó nélkül átadom neki a serpenyőt és a fakanalat, és Áronkánk lelkesen nyomkodja, forgatja, fűszerezi az olajon sistergő és piruló húsfalatkákat. Mint a minap, tacohúsfőzés közben.
Aron fixed us dinner the other night. Obviosly, it was taco night. There seems to be some magnetism between Aron and ground beef. They'll find each other, no matter what. O.K., it's usually Aron that tracks down the cooking ground beef and not vice versa. When it happens, I am eager to hand over the pan and spatula to him and admire his passionate moves as he stirs and pats and seasons the tiny bits of sizzling beef. Like the other day, when he was making taco meat:
Komácska kizárólag akkor száll be a főzöcskébe, ha darált hús a főszereplő. Vagyis, ha hamburger készül, vagy bolognai spagetti (amit mi népiesen milánói vakaróninak szeretünk hívni), vagy svéd húsgolyó, vagy, mint a képen, Tex-Mex taco.
He won't come near the stove unless the cooking process involves ground beef, and the prospective dinner is hamburger/cheeseburger, Spaghetti Bolognese, meat balls, or tacos.A képen látható szeánszot követően Áron a vacsoraasztalnál beavatott minket az egészséges étkezés rejtelmeibe. Az iskolában tanult táplálkozási tanácsokat ő gyakorlatiasan így fordította le: tudjuk ugye, hogy az egészséges táplálkozás alapja az, hogy minden alapvető ételcsoportból fogyasztani kell egy dózist. Vagyis kell ennünk fehérjét, tejterméket, zöldség-gyümölcsöt és gabonát. Melyek azok az ételek, amik ezt a négy ételcsoportot együttesen tartalmazzák? Hát a taco, a milánói vakaróni, a hamburger és a svéd húsgolyó spagettivel. Tehát ő csupán a testi egészségének tesz szivességet azzal, hogy ha csak lehet, ezeket a szuperegészséges kajákat fogyasztja.


Following the taco cooking performance seen in the picture, Aron presented us his healthy diet theory at the dinner table. Based on the nutrition facts he had learned at school, he figured that any healthy food needs to include at least one item from each basic food group: protein, dairy, fruits/vegetables and grain. So, what are the foods that contain a serving of each of these four groups? Bingo! Cheeseburgers, Spaghetti Bolognese, meat balls with pasta, and tacos. Basically, he is doing his health and body a favor by consuming these superhealthy foods, right?

Erre nem tudtam megálni, hogy ki ne csússzon a számon:

"ÁRON, HA TE ENNIVALÓNAK SZÜLETTÉL VOLNA, DARÁLT MARHAHÚS LENNÉL."
I could't help saying this out loud:

"ARON, IF YOU WERE FOOD, YOU WOULD BE GROUND BEEF."

Mondanom sem kell, az asztal körül mindenki egyetértett velem. Lili ugyan fölvetette, hogy ha már itt tartunk, az Áron azért egy darab húsos szalonna is lehetne, ami valóban nem egy alaptalan megjegyzés, de a végén mégis a darálthús-hasonlat nyert.


Needless to say, everybody around the table agreed with me. Lili did throw in the idea that she could imagine Aron being a slice of smoked bacon, as well, which really is a valid observation, but eventually the ground beef simile prevailed.Innen aztán nem volt megállás. Miközben a palacsintakenyér, a hús, a saláta, a salsa, a guacamole, a tejföl és a reszelt sajt rohamos ütemben fogyott az asztalról (na igen, a tacot nem csak az Áron imádja), röpködtek az asztal körül az ötletek, hogy a család többi tagja milyen ennivaló lenne.
From this moment on the game went on like an avalanche. While we all generously helped ourselves around the smörgåsbord of taco wraps, meat, lettuce, guacamole, salsa, sour cream and shredded cheese, there was an intense brainstorming of ideas to describe all of us as a food.


Anna bizonyult a legegyszerűbb esetnek: sült tofu. Hát persze, mi más is lenne a mi kis vegetáriánusunk?

Andris sem volt komoly feladvány: csokoládébomba. Vagyis csokitorta csokidarabokkal, csokifagyival, csokiöntettel. Ha lehet, csokoládéágyon.


Lilinél én a sajtos rízsre szavaztam, de ő hajthatatlan volt: csakis eper. Édes és piros.


Nóránál kezdettől fogva biztos volt a szárnyas-vonás: légies, fellegekben táncoló, filigrán. Tehát semmiképpen sem közönséges csirke. És nyilván nem pulyka. Hát persze! Fürj! Mellékes, hogy amúgy a fürj nem része az étrendünknek, Nóra akkor is fürj. Fel is ütöttük neki a francia szakácsbibliám fürjreceptjeit, és az ínycsiklandó fürjfalatok láttán Nóra nem is mert ellenkezni.


Engem a gyerekek csokis túrókrémtortának néztek (ez a brownie cheesecake fordítása akar lenni), pedig én valójában egy cikk nyers rokfort brie sajt lennék az ételuniverzumban, egy pohár hűs Cabernet Savignonnal. Esetleg elbírnék hozzá pár szem pekándiót is.

Hm... Vajon más család is ilyen hülye, mint mi?

Anna proved to be the easiest case: fried tofu. Of course, what else could capture a thirteen-year old vegetarian better than that?

Andras didn't pose a great challenge, either: death by chocolate. Chocolate cake loaded with chocolate chunks, double chocolate ice cream and hot fudge. Preferably served on a chocolate plate.

When it was Lili's turn, I voted for plain old rice with melted cheese, which she can't get enough of. But she vehemently determined that she would be a strawberry. Red and sweet.

Nora's case was interesting. It was obvious from the very beginning that she had something fowlish in her: light and airborne. Obviously not an ordinary chicken. Nor a turkey. Of course! She would be a quail! Never mind that the quail is not part of our diet, she would still be a quail. We quickly looked up the quail recipes in my French recipe bible and seeing the mouthwatering quail dishes Nora did't even think of arguing. Quail it is, then.

As for myself, the kids thought I would be a perfect brownie cheesecake. Not bad, I had to admit. But I had a better idea: I would much rather be a piece of Saga blue brie, with a glass of Cabernet Sauvignon. Perhaps a few pieces of pecans on the side. Yeah, that's me, no question about it.

Hmm... Are other families just as silly as we are?
Related Posts with Thumbnails